Pieptul de pui este partea cea mai slaba in grasimi, el avind mai putin de jumatate din grasimea unei fripturi degresate de vita. Inclusa in dieta, carnea de pui este o buna sursa de proteine, de aceea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor, mai ales in perioada de crestere, cit si din cea a virstnicilor deoarece protejeaza impotriva pierderii masei osoase.
Pretul unui Kg de piept de pui dezosat, fara piele in Chisinau este de:
63 lei (3.82 USD/ 3.15 EUR) in reteaua producatorului specializat Floreni;
65-66 lei in retelele Nr.1, Green Hills, Linella, Fidesco, Fourchette;
↑ 67 lei in reteaua METRO Cash & Carry Moldova (retailer european, Metro AG);
↓ 57-60 lei in Piata Centrala si pietele sectoriale din Chisinau;
55-59 lei in nordul republicii Moldova (Floresti, Balti);
↓ 50-51 lei pretul la angrosistii din capitala (carne.md).
Deci, pretul 1 Tone de piept de pui autohton variaza de la 4800 la 5000 lei (~300 USD\ 250 EUR), in sectorul angro; 6000 lei (~360 USD\ 300 EUR), in medie, in retail.
In plan international, preturile la pieptul de pui per Kg sint ceva mai dure din cauza consumului sporit (cererea ↑), dar si datorita nivelului ridicat de venituri ale populatiei:
6 Marea Britanie (139 lei\ 8.4 USD\ 6.9 EUR) - pret in retele;
7 EUR Africa de Sud (141 lei\ 8.5 USD) - pret in retele;
7.16 USD Statele Unite (118 lei\ 5.9 EUR) - pret retail in retele.
Deci, pretul 1 Tone de piept de pui in tarile occidentale ar fi in medie de 13.000 lei (~782 USD\ 645 EUR) in retele ratail.
In tarile vecine, preturile la pieptul de pui per Kg sint ~ in acelasi diapazon (), dupa cum urmeaza:
In Ucraina - 65 lei (3.91 USD\ 6.7 EUR) dezosat, fara piele si 52 lei (3.13 USD\ 2.58 EUR) cu os si piele;
In Rusia - 43 lei (2.58 USD\ 2.12 EUR) dezosat, fara piele (producator autohton) si 51 lei (3.05 USD\ 2.52 EUR) produs de import Brazilia.
Deci, pretul 1 Tone de piept de pui ar fi in medie de 5000-5500 lei (~316 USD\ 260 EUR) in sectorul angro, pentru tarile respective.