Codex Alimentarius sau "Codul Alimentelor" este o colectie de standarde, orientari si coduri de practica adoptate de Comisia Codex Alimentarius (CAC). Aceasta comisie este partea centrala a programului comun privind standardele alimentare stabilite de Food and Agriculture Organization (FAO) si World Health Organization (WHO) si a fost infiintata de catre acestea pentru a proteja sanatatea consumatorilor si pentru a promova practici corecte in comertul (international) cu alimente. Prima intrunire a avut loc in anul 1963.
Pentru ce avem nevoie de standardele codului?
Standardele codului asigura ca produsele alimentare sunt sigure si pot fi tranzactionate. Cei 188 membri ai Codex Alimentarius au negociat recomandari bazate pe stiinta in toate domeniile legate de siguranta si calitatea alimentelor. Textele Codului privind siguranta alimentelor reprezinta si o referinta in litigiile comerciale ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC - The World Trade Organization (WTO).
Standardele din Codex Alimentarius sint axate pe urmatoarele aspecte:
Hrana animalelor
Hrana buna pentru animale joaca un rol vital in sanatatea si bunastarea animalelor si in productia de produse de origine animala, sigure si de calitate.
Rezistenta antimicrobiana
Rezistenta antimicrobiana (AMR, Antimicrobial resistance) reprezinta o amenintare majora si globala pentru sanatatea umana si cea a animalelor. De asemenea, are implicatii atat in ceea ce privedte siguranta alimentara si securitatea alimentara, cat si bunastarea economica a milioane de gospodarii agricole.
Biotehnologia
Desi exista putine controverse cu privire la multe aspecte ale biotehnologiei si la aplicarea acesteia, organismele modificate genetic (GMO) sunt adesea tinta unei dezbateri foarte intense.
Contaminantii
Contaminantii sunt substan?e chimice care nu au fost adaugate intentionat in alimente sau furaje si pot prezenta un risc pentru sanatatea animala si umana.
Nutritia si etichetarea
Eticheta produselor alimentare este unul dintre cele mai importante instrumente pe care consumatorii le pot utiliza pentru a face alegeri in cunostinta de cauza cu privire la alimente sanatoase si sigure.
Pesticide
Pesticidele sint utilizate pentru sanatatea publica, destinate sa limiteze potentialul bolilor. Dar, prin natura lor, multe pesticide pot prezenta un anumit risc pentru oameni, animale sau pentru mediu.
Aceastea in general sint zonele de acoperire pentru Codex Alimentarius si organizatiile care il promoveaza si il sustin global, mentionate mai sus - CAC, FAO, WHO, WTO.