”De mai mulți ani sufăr de cefalee. Ce să fac?” Octavian Roșu, orașul Cahul
Tratamentul acut al atacului migrenos este întotdeauna indicat și are ca scop înlăturarea durerii și a simptomelor asociate în primele două ore de la inițiere, ne spune Adina Roceanu, profesor Dl. Ovidiu Bejenaru.
Content marketing, articole specializate și interviuri.
Medicația nespecifică include - analgezice nesteroidiene (acid acetil salicilic, acetaminofen) și analgezice opioide.
Medicația specifică include - derivați de ergot (ergotamină, dihidroergotamină) și triptani (agoniști receptorilor serotonici 5-HT). Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) rapid absorbabile (ibuprofen, diclofenac, naproxen, indometacin, celecoxib) sunt utile în caz de sensibilitate a scalpului și a musculaturii cervicale.
Agenții antiematici și prokinetici (metoclopramid, dompreridon) favorizează absorpția AINS la un pacient migrenos cu stază gastrointestinală și rată scazută de evacuare gastrică.
Într-o primă etapă se recomandă analgezice simple sau în combinație cu prokinetice, pe cale orală, preferabil în momentul apariției atacului migrenos. Dacă acestea nu dau rezultate, se recomandă în a doua etapă administrarea analgezicilor pe cale rectală, pentru a șunta pasajul intestinal.
Dacă medicația non-opioidă nu aduce beneficii, se apelează, în a treia etapă, la analgezice opioide - administrate izolat sau în combinație cu analgezicele simple. Acestea trebuie folosite la pacienții cu atacuri severe, dar relativ rare, cel mult două zile pe săptămână, pentru a evita apariția dependenței. În ambulatoriu se poate administra butorfanol tartrat sub formă de spray nazal (Stadol NS).
Studii recente arată că administrarea precocea a triptofanilor la debutul durerii amelioarează evoluția bolii migrenoase. Totuși, trebuie avute în vedere contraindicațiile acestei clase de medicamente - boala coronariană ischemică, HTA necontrolată, bolile cerebrovasculare.
Triptanii diferă între ei în ceea ce privește tolerabilitatea, nu și siguranța în administrare. Când un anumit triptan nu poate fi tolerat, trebuie încercat un altul.
Sumatriptanul (Imigran) este primul reprezentant din clasa agoniștilor de receptori serotonici 5HT. Administrat sub formă de spray intranazal, este singurul triptan care și-a demonstrat eficacitatea la pacienți la care atacurile migrenoase sunt, de obicei, de scurtă durată și asociate cu simptomatologie gastrointestinală marcată și o rată înaltă de răspuns la placebo.
Tratamentul cefaleii de tip tensional vizează atât atacul propriu-zis cât și prevenția recurenților. În tratamentul abortiv al cefaleei de tip tensional, trebuie descurajată folosirea îndelungată a medicației analgezice. Se va pune accent pe însușirea tehnicilor de relaxare și pe administrarea de miorelaxante (clorzoxazonă, metaxalonă, diazepam, clonazepam).