UTC Tratamentul cefaleei. Metode medicale în Chișinău
Inapoi la Dezvoltarea durabila

Cauta

Tratamentul cefaleei. Metode medicale în Chișinău Tratamentul cefaleei. Metode medicale în Chișinău

Tratamentul cefaleei. Metode medicale în Chișinău

by deceneu on Mon 10/16/2023 08:47 AM

”De mai mulți ani sufăr de cefalee. Ce să fac?” Octavian Roșu, orașul Cahul

Tratamentul acut al atacului migrenos este întotdeauna indicat și are ca scop înlăturarea durerii și a simptomelor asociate în primele două ore de la inițiere, ne spune Adina Roceanu, profesor Dl. Ovidiu Bejenaru.

Om cu cefalee in Moldova

Crește-ți vânzările și sporește vizibilitatea cu servicii digitale complete:

  • Marketing digital, reclamă targhetată în rețele sociale;
  • Content marketing, articole specializate și interviuri.


    Medicația nespecifică include - analgezice nesteroidiene (acid acetil salicilic, acetaminofen) și analgezice opioide.

    Medicația specifică include - derivați de ergot (ergotamină, dihidroergotamină) și triptani (agoniști receptorilor serotonici 5-HT). Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) rapid absorbabile (ibuprofen, diclofenac, naproxen, indometacin, celecoxib) sunt utile în caz de sensibilitate a scalpului și a musculaturii cervicale.

    Agenții antiematici și prokinetici (metoclopramid, dompreridon) favorizează absorpția AINS la un pacient migrenos cu stază gastrointestinală și rată scazută de evacuare gastrică.

    Într-o primă etapă se recomandă analgezice simple sau în combinație cu prokinetice, pe cale orală, preferabil în momentul apariției atacului migrenos. Dacă acestea nu dau rezultate, se recomandă în a doua etapă administrarea analgezicilor pe cale rectală, pentru a șunta pasajul intestinal.

    Dacă medicația non-opioidă nu aduce beneficii, se apelează, în a treia etapă, la analgezice opioide - administrate izolat sau în combinație cu analgezicele simple. Acestea trebuie folosite la pacienții cu atacuri severe, dar relativ rare, cel mult două zile pe săptămână, pentru a evita apariția dependenței. În ambulatoriu se poate administra butorfanol tartrat sub formă de spray nazal (Stadol NS).

    Studii recente arată că administrarea precocea a triptofanilor la debutul durerii amelioarează evoluția bolii migrenoase. Totuși, trebuie avute în vedere contraindicațiile acestei clase de medicamente - boala coronariană ischemică, HTA necontrolată, bolile cerebrovasculare.

    Triptanii diferă între ei în ceea ce privește tolerabilitatea, nu și siguranța în administrare. Când un anumit triptan nu poate fi tolerat, trebuie încercat un altul.

    Sumatriptanul (Imigran) este primul reprezentant din clasa agoniștilor de receptori serotonici 5HT. Administrat sub formă de spray intranazal, este singurul triptan care și-a demonstrat eficacitatea la pacienți la care atacurile migrenoase sunt, de obicei, de scurtă durată și asociate cu simptomatologie gastrointestinală marcată și o rată înaltă de răspuns la placebo.

    Tratamentul cefaleii de tip tensional vizează atât atacul propriu-zis cât și prevenția recurenților. În tratamentul abortiv al cefaleei de tip tensional, trebuie descurajată folosirea îndelungată a medicației analgezice. Se va pune accent pe însușirea tehnicilor de relaxare și pe administrarea de miorelaxante (clorzoxazonă, metaxalonă, diazepam, clonazepam).

  • [Raspunde] [In sus]

    Tipuri de cefalee în Moldova

    by deceneu on Mon 10/16/2023 09:59 AM

    Cefaleea este un termen medical folosit pentru a descrie durerea sau disconfortul localizat în zona capului sau gâtului. Este o senzație subiectivă și poate varia în intensitate de la ușoară la severă. Există mai multe tipuri diferite de cefalee, iar cauzele pot fi variate. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de cefalee:

    Cefaleea de tensiune: Este cea mai comună formă de cefalee și este adesea asociată cu stresul, tensiunea musculară sau o postură incorectă. Durerea este adesea descrisă ca o presiune surdă sau o senzație de strângere în jurul capului.

    Migrena: Migrena este o formă gravă de cefalee, caracterizată de dureri pulsatile severe, de obicei însoțite de alte simptome cum ar fi greața, vărsăturile și sensibilitatea la lumină și zgomot.

    Cefaleea de grup: Acest tip de cefalee apare în episoade scurte, dar extrem de dureroase, care pot dura de la câteva săptămâni la câteva luni. Este uneori denumită și "cefalee cluster."

    Cefaleea sinusală: Apare atunci când sinusurile se inflamează, provocând presiune și disconfort în jurul ochilor și a frunții.

    Cefaleea de migrenă vestibulară: Acest tip de migrenă este însoțit de tulburări de echilibru și senzații de amețeală.

    Cefaleea de tensiune cervicogenă: Cauza acestei cefalee este deseori tensiunea sau leziunile în regiunea gâtului sau a coloanei vertebrale cervicale.

    Cefaleea de rebound: Apare ca un efect secundar al utilizării excesive a medicamentelor pentru durere, cum ar fi analgezicele. Când efectul medicamentelor dispare, cefaleea reapare.

    Cauzele cefaleei pot varia de la tulburări medicale, stres, tensiune musculară și sinuzită până la migrene, probleme de vedere sau chiar traumatisme cranio-cerebrale. Este important să se determine cauza cefaleei pentru a putea alege cea mai potrivită modalitate de tratament sau management. Dacă aveți frecvent cefalee severă sau persistentă, este recomandat să consultați un medic pentru evaluare și tratament adecvat.

    [Raspunde] [In sus]

    Tratamentul cefaleei. Metode medicale în Chișinău

    Preturi si Costuri in Moldova

    Logare / Inregistrare

    Materiale consumabile /bandaje
    Animale vii si produse
    Plante, fructe si legume
    Uleiuri si esente in Chisinau
    Sociale, Private si de Stat
    Medicamente si leacuri UE/FDA
    Purificatoare-ionizatoare de aer
    Preparate pentru slabire - Lida
    Purificatoare-ionizatoare de apa
    Nitrat-testere si indicatoare
    Lampi de cuart - ultraviolet
    Lampi de sare in Chisinau
    Inhalatoare si nebulizatoare
    Dispozitive ortopedice - Dr Disk
    Borcane pentru masaj - Haci
    Blocuri si caramizi de sare Eco
    Aparate darsonval - Ultratech
    Aparate cu ultrasunet - Reton
    Aparate cosmetice - Gezatone
    Aparate electroforeza-ionoforeza
    Aparate de terapie cuantica
    Aparate vibroacustice - Vitafon
    Aparate de magnetoterapie
    Dispozitive electronice speciale
    Crazy Ideas Studio Moldova
    Standarde in lumea mare
    Mediul inconjurator si noi
    Deseurile si gestiunea lor
    Dezvoltarea durabila
    WaterTest Complete in Moldova

    Site Index

    Ecotester Soex Nitrat-tester

    Ionizator Turbo-Plus 2009